Rust, ruimte en groen

Een terugkerend onderwerp in mijn leven is meer rust, ruimte en groen. Elk jaar op een willekeurig moment word ik onrustig en maak ik plannen. Dan ben ik ons leven in Amsterdam zat en snak ik naar een rustige plek. Dat gevoel is er het hele jaar door wel een beetje, maar meestal ervaar ik ook de voordelen van de stad en schuif ik die behoefte makkelijk aan de kant. Maar soms lukt me dat niet, dan moet er écht iets veranderen. Voor mezelf, maar nog meer voor de kinderen.

We wonen aan de rand van Amsterdam, vlakbij een groot park. Ik hang daar vaak rond met de kinderen en ik wandel er dagelijks met de hond. Voor Amsterdammers hebben we bovengemiddeld veel groen en ruimte om ons heen en we wonen ook nog in een rustige buurt. Maar soms wil ik meer. Een tuin bijvoorbeeld en een speelplein waar de kinderen alleen naartoe kunnen. En een groter huis met meerdere verdiepingen, met een plek voor mezelf en een eigen kamer voor de kinderen. Huizen zijn hier op dit moment onbetaalbaar en veel gezinnen trekken daarom weg. De enige oplossing lijkt me op zo’n moment ook vertrekken uit de stad. Maar waarheen?

Ik ben niet opgegroeid in een leuk dorpje waar ik naar terugverlang. Mijn man komt uit Zeeland en dat vinden we te ver weg. Een kennis van me is onlangs naar Zutphen verhuisd en dat bevalt haar erg goed. Een mooi oud stadje met heel veel groen en ruimte en ook nog eens goed betaalbaar. Steeds meer mensen verhuizen vanuit de randstad naar plekken als Zutphen, allemaal op zoek naar rust, ruimte, groen én een betaalbaar huis. Ik ben meteen op Funda gaan rondkijken, maar ik ben toch bang dat ik Amsterdam te erg ga missen. De mix van culturen, de paradijsvogels, de vrijheid, de activiteiten, mijn vrienden en familie in de buurt. We zouden het natuurlijk wel voor de kinderen kunnen doen, maar die willen juist héél graag in Amsterdam blijven. 

Een tweede huis buiten de stad zou dé oplossing zijn, maar dat zit er voorlopig financieel niet in. Maar een tuinhuisje wel. We hebben twee keer eerder op het punt gestaan een tuinhuisje te kopen, een keer bij ons in de buurt en een keer in het Oosten van Nederland. Maar steeds durfden we het op het laatste moment niet aan: was dit wel de oplossing, moesten we niet gewoon echt verhuizen? Maar zolang ruimte, rust en groen blijft roepen en we Amsterdam niet willen verlaten, is een tuinhuisjes of stacaravan denk ik de enige oplossing. En drie keer is scheepsrecht!