Vakantie

É dia de folga! schreeuwen we in koor. De autoradio staat keihard en mijn jongens genieten stuiterend op de achterbank. Het dorre Portugese landschap raast aan ons voorbij, op weg naar huisje nummer 3. Vol verwachting klopt ons hart.

Met man en kinderen geniet ik van 3 weken Noord-Portugal. Waarom Noord-Portugal? We houden van rust en dat is tijdens de schoolvakanties moeilijk te vinden. Na lang onderzoek en veel getwijfel kwamen we uit op Noord-Portugal: rustig, groen en niet al te warm. Wat wil je nog meer? Na anderhalve week Portugal weet ik heel goed wat ik nog meer zou willen. Lekker eten bijvoorbeeld, vriendelijke mensen en minder bosbranden. Maar ontspannen is het hier wel en dat was ons doel.

En dat lijkt tegenwoordig ieders doel te zijn. Relaxen, tot jezelf komen, ontspannen, opladen. Toch is vakantie steeds vaker een bron van stress. Door de druk die erop ligt: is mijn vakantie wel indrukwekkend genoeg? Kunnen we aan de verwachting voldoen? En dan natuurlijk nog de stress tijdens het voorbereiden, inpakken, de heenreis. En eenmaal aangekomen begint het ontstressen van je drukke leven, de alles-is-anders-stress, de heimweestress en voor sommigen ook nog de teveel-avonturen-stress.

Want op FB en Instagram moet genoeg spannends te zien zijn. Terwijl niet iedereen houdt van verandering en avontuur. Er zijn zelfs mensen voor wie op vakantie gaan eigenlijk helemaal niets is, diep in hun hart blijven ze liever thuis. Maar ja, vakantie hoort erbij denken ze. Terwijl een vakantie bij je moet passen en niet bij wat op dat moment hot is of wat je vrienden doen. Wat past er bij jou? Het is goed om je eens af te vragen welk klimaat en hoeveel dagen en avontuur er eigenlijk bij je past.

Ikzelf hou van afwisseling, in alles wat ik doe. Ik hou van actie (archetype Artemis), maar zoals gezegd hou ik dus ook van rust tijdens mijn vakantie (archetype Hestia). En als moeder en wil ik er ook voor zorgen dat mijn kinderen het naar hun zin hebben (archetype Demeter). Best een ingewikkelde combinatie. Maar na jaren oefenen en even zoveel niet-geslaagde vakanties, lijk ik nu eindelijk een goeie mix gevonden te hebben!

* In de blog hierboven noem ik een aantal archetypes. Wil jij jezelf ook beter leren kennen? Kom langs en doe de test!